Turizm ve Güneydoğu’da keşfedilmemiş bir cennet: Besni

Güneydoğu’nun keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzelliğinden yalnızca birisi Besni. Haber1 yazarı Şaban Çağıran sizler için anlattı..

Turizm ve Güneydoğu’da keşfedilmemiş bir cennet: Besni

turizm_ve_guneydoguda_kesfedilmemis_bir_cennet_besni_2.jpgGeçtiğimiz hafta ülkemizde ve Dünya’da  ilk ve tek olma özelliğine sahip “Besni Eğitim Bayramı” için Besni’ye  gittik. Eğitim Bayramı bu ilçemize çok  ama çok yakıştı. Bu yıl 13’ncüsü kutlandı. Bu konuya emek veren  başta  Besni Eğitim Vakfı, Yönetim Kurulu i ve diğer kurucu üyeleri olmak üzere,  Besni Kaymakamlığı, Besni Belediyesi  ve bazı duyarlı vatandaşlarımıza, Besni halkına teşekkür ederiz.

Gelelim keşfedilmemiş cennete…

Adıyaman’ın Besni ilçesinin Kızılin Köyü…Benim cennet köyüm.  Her iki tarafı yaklaşık 70 metre kayalıklarla örtülü  derin  bir vadiden geçen Fırat ve  Göksu Irmaklarının kesiştiği nokta,. Aşağıdaki fotoğraflarda bunu görebilirsiniz.

Çok değerli dostumuz, Türkiye’nin eğitim neferi Sn. Abbas Güçlü, Besni Belediye Başkanımız Sn. Fahri Serter ve bir başka eğitim sevdalısı Besni Eğitim Vakfı Başkanı Sn.Mehmet Kaban ile birlikte Kızılin’i gezdik. Konuklarımız hayranlıklarını gizleyemediler.

turizm_ve_guneydoguda_kesfedilmemis_bir_cennet_besni_3.jpgKızılin adeta cennetten bir köşe. Boğaz manzarası desem, burası daha güzel. Kapadokya desem, Devletimiz el atarsa çok daha güzel bir yer, sırlar dünyası desem,  tam olarak öyle… Doğayla, tarihin ve yüzyılların kültürel kalıntılarının buluştuğu nokta. Dev kaya mağaralarında insanlar yaşamış. Ayak izleri, yaşam izleri taaa mağaraların derinliklerine kadar kendisini hissettririyor. Su dersen, Fırat ve Göksu tüm maviliklerini gözler önüne sermiş… sanki cennettesiniz.

Balığı da unutmayalım. Sanırım bu kadar güzel balığı ülkemizde başka bir yerde bulamazsınız. İnanılmaz büyük ve leziz balıklar yaşıyor.

Köyün, yani Fırat’ın karşı yakası  Urfa toprağı, arka tarafı Besni, Göksu ile kesiştiği noktadaki karşı tarafı Adıyaman, batısı ise Gaziantep. Bu dört yerin  adeta tam orta noktası. Atatürk Barajı’nın 5-6 km aşağı tarafında. Besni’den 45, Gaziantep’ten 110, Adıyaman’dan 100 km civarında. Sanırım en doğrusu Besni’den gitmek. Gaziantep’ten Araban  – Süpürgüç  üzerinden de kolaylıkla gidilir ancak son 10 km maalesef toprak yol…..

turizm_ve_guneydoguda_kesfedilmemis_bir_cennet_besni_4.jpgGöksu nehrinin üzerinde yer alan Köprünün tarihi İpek Yolunun devamı olduğu ve köprünün,  yan tarafında tarlası bulunan bir köylü tarafından,  yıllar önce tam ortasından patlatılarak yıkıldığı söylenmektedir. Ne kadar doğru bilmiyorum ama aşağıda görseli yer alan bu köprünün varlığından eminim arkeologların haberi yok ve inanılmaz bir kültür mirası özelliğine sahip. Köprü maalesef, azrail bir dinamitle ortadan yıkılmış aynı zamanda Gaziantep’le Adıyaman arasını da ikiye bölmüş… dev kaya parçacıkları görülmeye değer.

Köyün tarihinin çok eskilere dayandığı bilinmektedir. Cumhuriyet döneminde nahiye olduğu ve köyde 100 yıl önce okul bulunduğu, jandarma karakolu kurulduğu bilinmektedir. Ülke genelinin aksine 70 yıl önce bile kadınlara ait plajın olduğu  ve kadınların okula gittikleri biliniyor. Çevre köyler Kürtçe konuşmasına rağmen, Kızılin ve Kızılin’in mezrası niteliğinde olan Ören Türkçe konuşmaktadır. Bu da ilgi çekici bulunmuştur.

turizm_ve_guneydoguda_kesfedilmemis_bir_cennet_besni_5.jpgOkuma – yazma ve eğitim düzeyi çevre köylere, hatta ülkemiz ortalamasına göre gurur duyulacak kadar yüksektir. İfade edilenlere göre, köy 200 hane olmasına rağmen, köyden çıkan üniversite mezun sayısı 200’e yakın…. Kızılin Lisesi geçen yıl Adıyaman’ın ÖSS’de başarısı en yüksek okulu. Köyün büyük bir kısmı İzmir’in Balçova İlçesinde yaşamaktadır. Burada yaklaşık 300 hane Kızılin’li olduğu bilinmektedir. Geçen yıl vefat eden  Müslüm Aygan’ ın İzmir2e ilk giden kişi olarak, buna liderlik/ önderlik ettiğini biliyoruz. Kızılinlilere İstanbul, Adana, Gaziantep ve Konya başta olmak üzere, yurt dışında da oldukça fazla sayıda rastlanmaktadır.

İklimi tipik bir Akdeniz iklimi. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağmurludur. Atatürk Barajının yapılmasından sonra daha da ılıman hale gelmiştir. Fırat’ın suyu çok ama çok soğuktur. Çünkü, barajın altından gelen su ısınamadan Kızılin’e ulaşmaktadır. Baraj öncesi dönemde çok sıcaktı. Şimdi balık türleri de şekil değiştirmeye başlamış. Ama lezzetinden ödün vermemiş…Balık mükemmel…. Zaman zaman 50-60 kiloluk balıklara rastlamak mümkün. Fırat’ın derinliği zaman zaman 15 metrelere kadar ulaşıyor.

Köy sakin bir yer… Tüm Adıyaman’da olduğu gibi köyde huzur ve güven son derece iyi. En ufak bir olay yok. Köylüler son derece misafirperver. Giderseniz paranız orada geçmeyebilir. Çünkü köylüler henüz ticarileşmemiş, parasallaşmamş.

turizm_ve_guneydoguda_kesfedilmemis_bir_cennet_besni_6.jpgGidecek olursanız Besni’de Ustahan Otel’de kalabilir, günü birlik gidip gelebilirsiniz. Gaziantep’ten de gidip gelmek mümkün. Ama çadır turizmini seviyorsanız otel aramanıza gerek yok,bunun için çok uygun bir yer. Her türlü kaya ve  su sporları, uçuş sporları rahatlıkla yapılabilir. Çünkü kayaların yüksekliği yer yer 70-80 metreye varabilmektedir. Ama Fırat deyince düşünmek gerek. Çok tehlikeli.Dikkatli olun… Fırat türkülerinin neden acıklı olduğunu sanırım tahmin edersiniz. Giderseniz mutlaka köylülerden destek isteyin.

İletişim bilgileri;

* Besni Belediye Başkanı Fahri Serter…

*Köyün muhtar Müslüm Yalçındağ…

* Köyün ileri gelenlerinden İsmail Meriç ve Cengiz Selçuk…

Özetleyecek olursak , Kızılin;

*Güneydoğu’da gerçekten cennetten bir köşe,

*Tarihi, doğası, manzarası, kültürü ve eğitimli insanıyla huzur veren bir yer,

* Balığı muhteşem,

* Her türlü su sporlarına, raftinge, çadır turizmine, tırmanmaya ve hatta uçmaya uygun bir coğrafyaya sahip inanılmaz bir yer.

turizm_ve_guneydoguda_kesfedilmemis_bir_cennet_besni_7.jpgNe mi eksik, Turizm Bakanlığı ve siyasilerimizin Kızılin’i mutlaka keşfetmesi, sarı bir tabela koyması, tarih ve gezi kitaplarında yer vermesi,  Gaziantep’ten gelen yolun köye yakın olan kısmındaki toprak yolun asfaltlanması, Besni Kaymakamlığının ve Turizm İl/İlçe Müdürlüğünün tanıtıma destek vermesi gerekiyor. Gerisi kendiliğinden gelir ve ülkemiz yepyeni bir turistik cennete sahip olur. Hadi herkes bu cenneti  keşfetsin…!!!

Şaban ÇAĞIRAN
Denizbank A.Ş. Genel Müdürlük